Skip to Content

Jak odstranit skvrny od deodorantu

Deodoranty pomáhají redukovat zápach související s potem a pocením. Některé z nich dokonce obsahují vonné látky, které propůjčí vašemu podpaží svěží vůni. Dostane-li se však deodorant do kontaktu s vaším oblečením, může na něm snadno zanechat skvrny. Jak se s takovými skvrnami vypořádat se dozvíte zde.

Obrázek s běžcem

Druhy skvrn od deodorantu

První, co musíte udělat, je zjistit, o jaký druh deodorantu se ve vašem případě jedná. Možná to byl váš oblíbený deostick, který máte v koupelně na poličce. Existují však i jiné druhy deodorantů, které pomáhají eliminovat tělesný zápach, ale i zápach v našich autech či domovech. Může jít o různé osvěžovače vzduchu, spreje nebo pohlcovače zápachu. Některé deodoranty jsou tekuté a snadno se tak dostanou na oblečení.

Odstraňování skvrn od deodorantu: Krok za krokem

  • V závislosti na druhu a barvě tkaniny zvolte vhodný prací prostředek Persil.
  • Předčistěte postižené místo.
  • Vyperte oblečení na maximální bezpečnou teplotu.
  • Před usušením zkontrolujte, zda skvrna zmizela.

Volba pracího prostředku

Při odstraňování skvrn od deodorantu z oblečení zvolte prací prostředek Persil, který nejlépe vyhovuje druhu a barvě tkaniny. Persil Regular Prášek a Persil Regular Gel spolehlivě odstraní skvrny z vašeho bílého oblečení. Persil Color a Persil Color Gel se postarají o vaše barevné oblečení. Perwoll šetrně odstraní skvrny z jemných materiálů, které vyžadují ruční praní.

Předčištění postiženého místa

Ať už odstraňujete skvrnu od deodorantu z černého obleku, džínové bundy nebo bílé košile, prvním krokem k úspěchu je nanesení vhodného pracího prostředku Persil. Naneste Persil Regular Gel (bílé oblečení) nebo Persil Color Gel (barevné oblečení) přímo na skvrnu (u barevného prádla se vždy nejprve přesvědčte, že nepouští barvu) a nechte působit zhruba 30 minut.

Praní oblečení

Vyperte oblečení na maximální bezpečnou teplotu. Tuto informaci najdete na štítku s pokyny pro údržbu. Při dávkování pracího prostředku Persil zvolte dávku pro „silně znečištěné oblečení“.

K odstranění skvrn od deodorantu budete eventuálně potřebovat speciální kyselý odstraňovač skvrn. Tento speciální odstraňovač skvrn (např. odstraňovač rzi) je běžně dostupný v drogériích, před jeho použitím si ale nejprve přečtěte příslušný návod k použití a zkontrolujte štítek na oblečení s pokyny pro údržbu.

Kontrola skvrny

Před vložením prádla do sušičky se vždy nejprve ujistěte, že skvrna zcela zmizela. Je-li stále viditelná, opakujte kroky předčištění a praní.

Jak odstranit skvrny od deodorantu ze zvláštních druhů prádla a tkanin

Pomocí výše uvedených kroků obvykle snadno odstraníte skvrny z košilí, podprsenek, šatů a jiného oblečení. Pokud však chcete odstranit skvrny z prádla nebo druhů tkanin, které nelze prát, musíte zvolit odlišný přístup.

Na jemné tkaniny, jako vlna, hedvábí a satén, použijte Perwoll. Na rozdíl od polyesteru a bavlny vyžadují tyto tkaniny při odstraňování skvrn jemné ruční praní.

Odstraňování skvrn od deodorantu z barevného oblečení

Skvrny od deodorantu mohou být obzvlášť viditelné na barevném oblečení, zejména pak na oblečení tmavé barvy (modrá nebo černá). Je to proto, že většina deodorantů má bílou nebo šedobílou barvu. Ve většině případů platí pro odstraňování skvrn od deodorantu z barevného oblečení výše uvedené pokyny. Použijte Persil Color nebo Persil Color Gel a vždy nejprve zkontrolujte stálobarevnost oblečení.

Odstraňování zaschlých skvrn od deodorantu

Objevíte-li na oblečení starou, zaschlou skvrnu od deodorantu, můžete mít dojem, že je vše ztraceno. Odstranění podobných skvrn je sice časově náročnější, není však zdaleka nemožné. Oblečení jednoduše namočte na několik hodin (nebo přes noc) do studené vody, předčistěte a vyperte.

Jak odstranit skvrny od deodorantu přírodní cestou

Přírodní a domácí odstraňovače skvrn vám sice mohou pomoci zbavit se skvrn od deodorantu, zároveň však mohou nepříznivě ovlivnit barvu vašeho oblečení. Vyvarujte se používání některých domácích prostředků jako rozdrceného aspirinu, peroxidu vodíku a citronové šťávy, a to zejména u barevného oblečení. Prací prostředek Persil je vždy lepší volbou, neboť byl přímo vyvinut pro účely odstraňování skvrn.

Díky pracímu prostředku Persil se budete moci rozloučit s trapnými žlutými a bílými skvrnami od deodorantu.

  • Dávkování, skvrny, citlivá pokožka, GHS hazard symbols on Persil products

    Časté otázky

  • Tipy na praní

    Tipy na praní

  • Dávkování, skvrny, citlivá pokožka, GHS hazard symbols on Persil products

    Časté otázky

  • Tipy na praní

    Tipy na praní

Doporučované produkty

  • Síla Deep Clean pro perfektní čistotu a zářivě bílé prádlo.

    Persil Deep Clean Gel Universal

  • Persil Deep Clean Gel Color

    Persil Deep Clean Gel Color

  • Persil Deep Clean Gel Expert Sensitive

    Persil Deep Clean Gel Expert Sensitive

  • Síla Deep Clean pro perfektní čistotu a zářivě bílé prádlo.

    Persil Deep Clean Gel Universal

  • Persil Deep Clean Gel Color

    Persil Deep Clean Gel Color

  • Persil Deep Clean Gel Expert Sensitive

    Persil Deep Clean Gel Expert Sensitive

Latest articles

  • Obrázek květin

    Jak se zbavit skvrn od pylu

  • Obrázek žvýkačky

    Jak odstranit skvrny od žvýkačky

  • Obrázek miminka

    Jak odstranit skvrny od moči a stolice

  • Obrázek květin

    Jak se zbavit skvrn od pylu

  • Obrázek žvýkačky

    Jak odstranit skvrny od žvýkačky

  • Obrázek miminka

    Jak odstranit skvrny od moči a stolice