Skip to Content

Jak odstranit skvrny od krve

Skvrny od krve jsou mnohdy nepředvídatelné. Ať už se vaše ratolest vrátila domů s odřeným kolenem, nebo jste se pořezali při ranním holení, se skvrnami od krve na oblečení se zkrátka musíte naučit žít. Pomocí následujících rad se skvrn od krve zbavíte snadno a rychle.

Obrázek krvavého kolene

Druhy skvrn od krve

Krev, ať už pochází z nosu vašeho dítěte, ryby, kterou připravujete k večeři, nebo vaší menstruace, může na vašem oblečení zanechat skvrny, které je velmi obtížné odstranit, pokud je ignorujete příliš dlouho. Ať už se potýkáte se zvířecí krví, menstruační krví, nebo dokonce umělou krví po halloweenské noci strávené v kůži zombie, jednejte rychle, aby skvrny nepronikly hlouběji do vláken.

Odstraňování skvrn od krve: Krok za krokem

  1. V závislosti na druhu prádla a barvě zvolte vhodný prací prostředek Persil.
  2. Ujistěte se, že prádlo nepouští barvu a poté proveďte předčištění.
  3. Ihned vyperte.
  4. Zkontrolujte, zda skvrna zmizela.
  5. Dle potřeby postup opakujte

Volba pracího prostředku

V závislosti na druhu tkaniny a její barvy zvolte vhodný prací prostředek Persil. Skvrny od krve odstraníte a vyperete z bílého oblečení pomocí Persil Regular Prášek nebo Persil Regular Gel. Na barevné textilie použijte Persil Color nebo Persil Color Gel. Perwoll Wool & Silk je ideální na jemné tkaniny, které vyžadují ruční praní nebo praní v pračce na program „ruční praní“. Patří mezi ně například vlna a hedvábí. Vždy prosím věnujte pozornost informacím na štítku s pokyny pro údržbu.

Předčištění skvrny od krve

Čistíte-li skvrny od krve, jednejte co nejrychleji. Opláchněte skvrnu studenou vodou, abyste se zbavili co největšího množství krve. Nepoužívejte horkou vodu, mohlo by to způsobit trvalé zapuštění skvrny do vláken.

Následně předčistěte postižené místo nanesením malého množství pracího prostředku Persil Regular Gel (bílé oblečení), Persil Color Gel (barevné oblečení) nebo Perwoll (jemné oblečení) přímo na skvrnu, jemně vmasírujte a nechte 5 minut působit.

U barevných tkanin vždy nejprve na malém vzorku otestujte jejich stálobarevnost.

Praní a máchání

akmile budete hotovi s předčištěním, vyperte oblečení pomocí pracího prostředku Persil dle vaší volby.

Teplotu praní nastavte na 30 nebo 40 °C a špinavé oblečení vyperte. Při dávkování pracího prostředku zvolte dávku pro „silně znečištěné oblečení“.

Kontrola skvrny

Před vložením prádla se skvrnami od krve do sušičky se vždy nejprve ujistěte, že skvrna zmizela. Je-li stále viditelná, opakujte předčištění. Odolných skvrn se zbavíte tím, že oblečení na 10 až 30 minut namočíte do roztoku pracího prostředku Persil dle vaší volby a poté znovu vyperete.

Jak odstranit skvrny od krve ze zvláštních druhů prádla a tkanin

Výše popsané kroky vám mohou pomoci odstranit skvrny od krve z košil a džín, jak ale postupovat při odstraňování skvrn od krve z prostěradla, spodního prádla a jiných druhů prádla? Tyto kroky fungují ve většině případů, kdy se potřebujete zbavit skvrn od krve, bez ohledu na to, o jaký druh prádla se jedná.

Je však důležité, abyste se zamysleli nad tím, z jakého materiálu je prádlo vyrobeno. Některé materiály, jako například hedvábí, polyester, kůže a plátno, jsou velmi jemné. Předtím než se pustíte do předčištění nebo praní, se ujistěte, že váš odstraňovač skvrn je určen pro použití na tyto materiály. Přestože jste možná slyšeli, že některé přírodní či domácí prostředky jako sůl, jedlá soda a ocet vám pomohou odstranit skvrny z těchto druhů oblečení, doporučujeme se jim pokud možno vyhýbat. Persil byl speciálně vyvinut pro potřeby praní v pračce a čištění oblečení. To samé nelze říci o soli a octu, které mohou poškodit gumové, kovové či plastové díly vaší pračky.

Zvláštní podmínky při čistění skvrn od krve

Poradit si se starými skvrnami od krve není zdaleka tak jednoduché, jako když je vyčistíte hned po vzniku. Popravdě to může být velmi obtížné, pokud nemáte po ruce správný produkt. Prací prostředky, jako například Persil, mohou být vhodné pro oživení a následné odstranění starých skvrn. Namočte oblečení zhruba na jednu hodinu do roztoku teplé vody a pracího prostředku Persil. Vyjměte z vody, předčistěte pomocí stejného pracího prostředku a poté vyperte ve studené vodě. Nepoužívejte tento prací prostředek na vlnu a hedvábí, ani jiné jemné tkaniny. Použijte místo toho Perwoll Wool & Silk.

Umělá krev, jaká se používá třeba na Halloween, může být také obtížně odstranitelná. V tomto případě doporučujeme použít čistý bílý hadřík a odstranit ze skvrny co největší množství tekutiny. Pokud je umělá krev dostatečně hustá, můžete se také pokusit ji odstranit pomocí lžíce. Jakmile budete hotovi, předčistěte postižené místo pomocí odstraňovače skvrn a vyperte oblečení na maximální teplotu vhodnou pro daný druh tkaniny.

Nenechte si zničit oblečení krví z nosu nebo menstruační krví. Zbavte se skvrn od krve snadno a rychle pomocí těchto rad.

  • Dávkování, skvrny, citlivá pokožka, GHS hazard symbols on Persil products

    Časté otázky

  • Tipy na praní

    Tipy na praní

  • Dávkování, skvrny, citlivá pokožka, GHS hazard symbols on Persil products

    Časté otázky

  • Tipy na praní

    Tipy na praní

Doporučované produkty

  • Síla Deep Clean pro perfektní čistotu a zářivě bílé prádlo.

    Persil Deep Clean Gel Universal

  • Síla Deep Clean pro perfektní čistotu a zářivě bílé prádlo.

    Persil prací prášek Deep Clean Universal

  • Persil Deep Clean Gel Color

    Persil Deep Clean Gel Color

  • Síla Deep Clean pro perfektní čistotu a zářivě bílé prádlo.

    Persil Deep Clean Gel Universal

  • Síla Deep Clean pro perfektní čistotu a zářivě bílé prádlo.

    Persil prací prášek Deep Clean Universal

  • Persil Deep Clean Gel Color

    Persil Deep Clean Gel Color

Latest articles

  • Obrázek rtěnky

    Jak odstranit skvrny od make-upu a rtěnky

  • Obrázek ženských zad

    Jak odstranit skvrny od potu z košile

  • Obrázek s kafem

    Jak odstranit skvrny od kávy a čaje

  • Obrázek rtěnky

    Jak odstranit skvrny od make-upu a rtěnky

  • Obrázek ženských zad

    Jak odstranit skvrny od potu z košile

  • Obrázek s kafem

    Jak odstranit skvrny od kávy a čaje