Skip to Content

Jak odstranit skvrny od inkoustu a pera

Vyteklo vám v přední kapse kuličkové pero? Hodili jste omylem do pračky své oblíbené kalhoty spolu s inkoustovou tužkou? Nebo se snad váš toner rozhodl, že začne téci přesně v okamžiku, kdy jej chcete vložit do tiskárny? Skvrny od inkoustu a pera na oblečení a výrobcích pro domácnost vám sice mohou pořádně zatopit, existují však velmi snadné metody, jak tyto skvrny odstranit a užít si zbytek dne.

Obrázek s fixami

Druhy skvrn od inkoustu a pera

První věc, kterou musíte udělat, jakmile na svém oblečení najdete skvrnu od inkoustu, je zjistit, odkud pochází. Byl to snad fix? Propisovačka? Inkoust do tiskárny? Vaše další kroky mohou záviset na druhu inkoustu, který skvrnu způsobil.

Jak dostat inkoust z oblečení: Krok za krokem

  1. V závislosti na druhu prádla zvolte vhodný prací prostředek Persil a odstraňovač skvrn. Předčištění pomocí alkoholu (lze zakoupit v drogériích či lékárnách) vám nejspíše usnadní odstranění skvrny.
  2. Předčistěte skvrnu poklepáním absorpční podložky a vatové tyčinky namočené do alkoholu a nakonec naneste malé množství pracího prostředku Persil Regular Gel nebo Persil Color Gel.
  3. Vyperte oblečení na maximální teplotu uvedenou na štítku s pokyny pro údržbu.
  4. Zkontrolujte, zda skvrna od inkoustu či pera zmizela.
  5. Dle potřeby postup opakujte

Volba pracího prostředku

Než se pustíte do předčištění a praní, důkladně si prostudujte informace na štítku s pokyny pro údržbu. Prací prostředky Persil Regular Prášek a Persil Regular Gel jsou vhodné pro odstraňování skvrn z bílého prádla. Persil Color Prášek a Persil Color Gel odstraní skvrny z vašeho prádla a zároveň dodají barvám sytost. Jemnější tkaniny mohou vyžadovat Perwoll.

Předčištěním skvrny od inkoustu pomocí alkoholu a následným nanesením malého množství pracího prostředku Persil Regular Gel nebo Persil Color Gel přímo na skvrnu můžete zvýšit účinnost odstraňování skvrn.

Předčištění skvrny

Pro odstranění skvrn od pera, ať už kuličkového nebo jiného, stačí jednoduše nanést trochu tekutého pracího prostředku přímo na skvrnu a jemně vmasírovat do látky.

Při čištění skvrn od permanentního fixu nebo inkoustu do tiskárny je postup poněkud složitější. Potýkáte-li se se skvrnou od inkoustu do tiskárny, odstraňte nejprve co největší množství tekutiny tím, že tkaninu vložíte mezi dva papírové ubrousky. Drhněte skvrnu z vnitřní strany tkaniny a vytlačte z ní co největší množství inkoustu.

V každém případě doporučujeme skvrnu od inkoustu předčistit pomocí absorpční podložky a vatové tyčinky namočené do alkoholu (lze zakoupit v drogériích či lékárnách). Poté naneste přiměřené množství pracího prostředku Persil Regular Gel nebo Persil Color Gel přímo na skvrnu a nechte krátkou chvíli působit (až 10 minut).

Praní tkaniny se skvrnami od inkoustu

Tkaninu vyperte ihned po předčištění. Mnoho druhů inkoustu do kuličkových per je rozpustných ve vodě, což výrazně usnadňuje odstraňování skvrn. Existují však také odolné skvrny od inkoustu, jejichž odstranění se neobejde bez bělicích činidel na bázi kyslíku. V takových případech vyperte oblečení na maximální doporučenou teplotu a použijte Persil Regular. Nejprve však zkontrolujte štítek s pokyny pro údržbu a ujistěte se, že je oblečení odolné vůči bělicím činidlům na bázi kyslíku.

Kontrola skvrny

Po vyprání zkontrolujte, zda skvrny zmizely. Skvrny od inkoustu na tmavých košilích a kalhotách nemusí být viditelné, dokud oblečení neuschne. Nechte je proto vždy uschnout na vzduchu. Použijete-li sušičku prádla, může se stát, že skvrny proniknou hluboko do vláken a půjdou odstranit jen velmi obtížně. Pokud jsou skvrny stále viditelné, opakujte tento postup.

Odstraňování skvrn od inkoustu z různých druhů prádla a speciálních tkanin

Určité druhy prádla, například kabelky, ubrusy, obleky a šaty, nelze prát v pračce a naopak vyžadují ruční praní. V těchto případech skvrnu nejprve předčistěte, poté prádlo opatrně vyperte v ruce, pečlivě vymáchejte a nechte uschnout na vzduchu.

Použití této metody vyžaduje u některých druhů tkanin zvýšenou opatrnost. Pevné tkaniny jako džínovina, vinyl, polyester, nylon a plátno umožňují snadné odstranění skvrn od inkoustu a pera a následné vyprání v pračce. Jiné materiály, například hedvábí, semiš, kůže a vlna, vyžadují ruční praní, aby nedošlo k jejich poškození.

Skvrny od inkoustu a pera: Zvláštní podmínky

Odstranit skvrny z vypraného nebo usušeného prádla je mnohem náročnější, než když je skvrna mokrá. V některých případech se to však může podařit. Chcete-li se zbavit starých, zaschlých skvrn, postupujte podle výše uvedeného postupu a nejprve skvrnu předčistěte pomocí alkoholu. Následně naneste prací prostředek Persil Regular Gel nebo Persil Color Gel.

Namočte oblečení na 1 až 2 hodiny (nebo přes noc) do roztoku pracího prostředku Persil dle vaší volby. Poté vyperte na maximální teplotu.

V případě nutnosti postup opakujte.

Domácí odstraňovače skvrn od inkoustu a pera

Domácí a přírodní odstraňovače skvrn vám sice mohou pomoci v nouzi, zároveň však mohou mít nepředvídané následky, kterým je radno se vyhnout. Citronová šťáva, peroxid vodíku a bělidlo mohou nepříznivě ovlivnit barvu vašeho oblečení. Ocet může poškodit plastové a gumové díly vaší pračky. U mnoha přírodních odstraňovačů skvrn také trvá velmi dlouho, než začnou účinkovat. Skvrny od inkoustu a pera lze snadno odstranit, pokud jsou čerstvé, proto neváhejte a zatočte s nimi co nejdříve.

  • Dávkování, skvrny, citlivá pokožka, GHS hazard symbols on Persil products

    Časté otázky

  • Tipy na praní

    Tipy na praní

  • Dávkování, skvrny, citlivá pokožka, GHS hazard symbols on Persil products

    Časté otázky

  • Tipy na praní

    Tipy na praní

Doporučované produkty

  • Síla Deep Clean pro perfektní čistotu a zářivě bílé prádlo.

    Persil prací prášek Deep Clean Universal

  • Síla Deep Clean pro perfektní čistotu a zářivě bílé prádlo.

    Persil Deep Clean Gel Universal

  • Persil prací prášek Deep Clean Color

    Persil prací prášek Deep Clean Color

  • Síla Deep Clean pro perfektní čistotu a zářivě bílé prádlo.

    Persil prací prášek Deep Clean Universal

  • Síla Deep Clean pro perfektní čistotu a zářivě bílé prádlo.

    Persil Deep Clean Gel Universal

  • Persil prací prášek Deep Clean Color

    Persil prací prášek Deep Clean Color

Latest articles

  • Obrázek s borůvkami

    Jak odstranit skvrny od džusu

  • Obrázek květin

    Jak se zbavit skvrn od pylu

  • Obrázek s kurkumou

    Jak odstranit skvrny od kurkumy

  • Obrázek s borůvkami

    Jak odstranit skvrny od džusu

  • Obrázek květin

    Jak se zbavit skvrn od pylu

  • Obrázek s kurkumou

    Jak odstranit skvrny od kurkumy