Skip to Content

Jak se zbavit skvrn od potu na klobouku

Většina z nás nepočítá s tím, že by naše hlavy mohly produkovat potní skvrny, ale stejně jako naše košile mohou být potřísněny potními a podpažními skvrnami, mohou být potem znečištěny i naše klobouky. Skvrny bývají často žluté nebo bílé ze soli v našem potu. Zbavit se těchto skvrn spolu s charakteristickým zápachem, který je doprovází, není vždy tak jednoduché jako hodit klobouk do pračky.

Obrázek dítěte s kloboukem

Odstraňování skvrn od potu z různých druhů klobouků

Druh klobouku, který nosíte, často určuje způsob, jak se zbavit skvrny od potu. Chcete-li odstranit potní skvrny z klobouků z vlny, plsti a plátna, musíte použít ruční praní. Tyto materiály se mohou snadno smršťovat a mohou ztratit svůj tvar v případě strojního praní.

Novější baseballové čepice jsou obvykle vyrobeny z kepru, bavlny nebo žerzeje. Na vyprání potních skvrn z baseballové čepice můžete obvykle použít program na jemné praní v pračce nebo čepici vyprat ručně anebo v myčce na nádobí; látky jsou dostatečně odolné i vůči energickému čištění. Možná budete chtít použít plastovou nebo kovovou vložku na čepici, která vám pomůže udržet tvar klobouku. Vložka drží čepici či klobouk na svém místě a chrání okraj před pokrčením nebo ohnutím během pracího cyklu.

Pro odstranění potních skvrn z čepic se štítkem, které se dají snadno poškodit, budete muset prát ručně. Často totiž bývají vyrobeny z přírodních vláken nebo jiných jemných látek. Jiné typy klobouků, jako jsou např. plstěné klobouky, cylindry a buřinky, mohou k odstranění potních skvrn namísto praní v pračce vyžadovat ruční praní nebo bodové ošetření, aby se zabránilo poškození látky.

Odstraňování skvrn od potu z klobouků: Krok za krokem

  1. Vyberte vhodný prací prostředek Persil.
  2. Postižené místo předčistěte trochou pracího prostředku Persil Regular Gel nebo Persil Color Gel.
  3. Baseballovou čepici nebo klobouk vyperte. Přečtěte si štítek pro údržbu a zjistěte, zda se má klobouk prát ručně či v pračce.
  4. Klobouk usušte na vzduchu.
  5. Po vyprání zkontrolujte, zda skvrna od potu stále ještě zůstává.

Volba pracího prostředku a odstraňovače skvrn

Jaký prací prostředek a odstraňovač skvrn zvolíte, závisí na barvě vašeho klobouku. Pro pratelné klobouky a čepice, které jsou barevně stálé, používejte Persil Regular Prášek nebo Persil Regular Gel. Persil Color nebo Persil Color Gel dobře fungují na barevných kloboucích a baseballových čepicích. Na předčištění používejte Persil Regular Gel nebo Persil Color Gel nanesením malého množství přímo na skvrnu. Dodržujte doporučení pro dávkování uvedené na štítku produktu.

Předčištění skvrny

Předběžně ošetřete skvrnu prostředkem Persil Regular Gel nebo Persil Color Gel, jemně vetřete a nechejte chvíli působit. Potom vyperte čepici podle pokynů k údržbě na štítku.

Praní klobouku

Chcete-li z klobouků odstranit žluté skvrny, je třeba vyprat je při co nejvyšší přípustné teplotě praní, která je uvedena v pokynech pro údržbu. Některé klobouky mohou vyžadovat ruční praní. V takovém případě naplňte vanu nebo kuchyňský dřez vlažnou vodou a klobouk ponořte do vody. Jemně jej promáchejte ve vodě a citlivě protřete prsty, abyste se skvrny od potu zbavili.

Nechejte vysušit na vzduchu

Podle barvy látky může být nutno nechat klobouk oschnout, abyste zjistili, zda je skvrna stále přítomna. Klobouky vždy sušte na vzduchu; tím klobouku pomůžete zachovat jeho tvar.

Kontrola skvrn

Pokud jste z klobouku nedokázali skvrny od potu odstranit, opakujte postup, dokud se skvrna neztratí.

Odstraňování skvrn od potu z klobouků: Zacházení s různými látkami a částmi klobouků

Některé druhy materiálů na klobouky, jako jsou kepr, bavlna, žerzej, akryl a polyester, zvládnou vydržet agresivní prostředí pračky, ačkoli mohou ztratit svůj tvar bez použití vložky, která drží klobouk na svém místě. Jiné látky, jako jsou plátno, plst, vlna a semiš, se mohou při praní v pračce zdeformovat, mohou tvořit žmolky anebo se dokonce rozpadnout. Při odstraňování potních skvrn musejí být buď ošetřeny bodově, anebo vyprány ručně.

Klobouky mají také několik částí, které mohou být choulostivější než materiál samotného klobouku. Tak například baseballová čepice může mít silný zalisovaný cvok, kovovou sponu a kuličky, které nebudete chtít poškodit praním v pračce. Může se však také jednat o citlivější vyšívání, které by se mohlo po opakovaném praní klobouku při odstraňování potních skvrn rozplést. V takovém případě bude ruční praní nebo bodové ošetření čepice lepší volbou, která pomůže udržet její životnost.

Také další druhy klobouků mohou obsahovat součásti citlivé na praní v pračce. Například tuhá koruna a kruhový okraj klasického klobouku mohou být naškrobeny, aby si klobouk udržel tvar. Při ošetřování žlutých potních skvrn na kloboucích by strojové praní mohlo způsobit ztrátu tvaru klobouku.

Pokud si nejste jisti, jak se zbavit potních skvrn na svých kloboucích, nikdy neriskujte a nedávejte klobouk do pračky. Postižené místo předběžně ošetřete a pak vyperte ručně.

  • Dávkování, skvrny, citlivá pokožka, GHS hazard symbols on Persil products

    Časté otázky

  • Tipy na praní

    Tipy na praní

  • Dávkování, skvrny, citlivá pokožka, GHS hazard symbols on Persil products

    Časté otázky

  • Tipy na praní

    Tipy na praní

Doporučované produkty

  • Síla Deep Clean pro perfektní čistotu a zářivě bílé prádlo.

    Persil prací prášek Deep Clean Universal

  • Síla Deep Clean pro perfektní čistotu a zářivě bílé prádlo.

    Persil Deep Clean Gel Universal

  • Persil prací prášek Deep Clean Color

    Persil prací prášek Deep Clean Color

  • Síla Deep Clean pro perfektní čistotu a zářivě bílé prádlo.

    Persil prací prášek Deep Clean Universal

  • Síla Deep Clean pro perfektní čistotu a zářivě bílé prádlo.

    Persil Deep Clean Gel Universal

  • Persil prací prášek Deep Clean Color

    Persil prací prášek Deep Clean Color

Latest articles

  • Obrázek s borůvkami

    Jak odstranit skvrny od džusu

  • Obrázek s fixami

    Jak odstranit skvrny od inkoustu a pera

  • Obrázek s kurkumou

    Jak odstranit skvrny od kurkumy

  • Obrázek s borůvkami

    Jak odstranit skvrny od džusu

  • Obrázek s fixami

    Jak odstranit skvrny od inkoustu a pera

  • Obrázek s kurkumou

    Jak odstranit skvrny od kurkumy